Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Biliş ve Algı Laboratuvarlarımızın Çalışmalarına Birleşik Krallık Parlamentosu'ndan Destek

15.03.2024
Prof. Tim Jordan’ın Biliş ve Algı Laboratuvarları'nda Müslüman kadın algısı üzerine yürüttüğü çalışmalar, Birleşik Krallık Parlamentosu ve Lordlar Kamarası üyesi Barones Shaista Gohir tarafından destekleniyor.

Biliş ve Algı Laboratuvarları ve Barones Gohir

Psikoloji Bölümü'nde Biliş ve Bilişsel Sinirbilim Profesörü Timothy Jordan tarafından kurulan ve yönetilen Biliş ve Algı Laboratuvarları, görsel algı, yazılı ve sözlü dil tanıma, yüz işleme ve hemisferik uzmanlaşma gibi temel alanlarda deneyler yürütmekte ve bu bilgileri genellikle farklı kültürler, cinsiyetler ve toplumlar arasında bilişsel ve algısal süreçleri incelemek için uygulamaktadır.  Bu araştırmanın önemli bir parçası olarak, Laboratuvarlar, başörtüsü takmanın dünyanın dört bir yanındaki insanların gözünde bir bireyin karakter ve kişiliğinin algılanmasını nasıl etkilediği de dahil olmak üzere, başörtülü kadın algısı üzerine deneyler yürütmektedir.  Barones bu deneylerden Birleşik Krallık'ta haberdar oldu ve şu anda laboratuvarın aktif bir ortağı olarak laboratuvara ve bu araştırmaya uluslararası destek ve uluslararası bağlantılar sağlıyor.

Profesör Jordan aynı zamanda dünya genelinde Müslüman kadın ve kız çocuklarına yönelik sosyal ve yasal tutumları iyileştirmek amacıyla Birleşik Krallık Parlamentosu üyelerine beynin Müslüman kadınları nasıl algıladığı konusunda danışmanlık yapmaktadır.

Barones Gohir Aynı Zamanda Birleşik Krallık'taki Önemli STK'ların da Başkanı

Birleşik Krallık Parlamentosu ve Lordlar Kamarası üyesi olan ve kendisi de bir Müslüman olan Barones Shaista Gohir, yaptığı sunumlar da dâhil olmak üzere, Müslüman kadınların imajını İngiliz kamuoyuna tanıtmak amacıyla Biliş ve Algı Laboratuvarı’nın çalışmalarını desteklemeye karar verdi.

İngiltere'deki Müslüman kadınlar ve kız çocukları için sosyal adalet ve eşitliği ilerletmek için çalışan önemli bir hayır kurumu olan Muslim Women's Network UK'in Başkanı ve 2021 yılında kurulan ve dünyanın birçok ülkesindeki Müslüman kadınlara ve kız çocuklarına yardım eden bir hayır kurumu olan Nisa Global Foundation'ın kurucusu ve icra direktörüdür.

Barones Gohir'in laboratuvarların beynin Müslüman kadın algısı üzerine yaptığı bilimsel araştırmalara duyduğu özel ilgi nedeniyle, Biliş ve Algı Laboratuvarlarının Türkiye ve Birleşik Krallık'taki Müslüman kadın algısı üzerine yaptığı araştırmalar, Üniversitemiz ile Birleşik Krallık Parlamentosu arasındaki iş birliğinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Laboratuvarların kurucusu ve direktörü Prof. Jordan, Müslüman kadın ve kız çocuklarına yönelik algıların daha iyi anlaşılmasını amaçlayan araştırmanın bulgularını Birleşik Krallık Parlamento Binası'nda düzenlenecek bir toplantıda politika yapıcılara sunmak ve böylece dünya genelinde Müslüman kadın ve kız çocuklarına yönelik sosyal ve yasal tutumların iyileştirilmesine yardımcı olmak üzere davet edildi.

Barones Gohir'in yakın gelecekte Üniversiteyi ve Biliş ve Algı Laboratuvarları’nı ziyaret etmesi de planlanıyor.